TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI specjalność cukiernik z elementami nowoczesnego dekorowania

KIERUNEK POD PATRONATEM:


NOWOŚĆ: W ramach projektu "Staże uczniowskie drogą do przyszłości" zapewniamy płatne praktyki u pracodawców.

 

Tytuł technika technologii żywności zdobywasz po zdaniu dwóch kwalifikacji:

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
  • SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych


Główne zadania technika technologii żywności:
- zajmuje się wytwarzaniem produktów spożywczych, organizuje procesy produkcyjne
z wykorzystaniem technologii stosowanej w przetwórstwie spożywczym, ocenia jakość surowców,
dba o ciągłość i jakość produkcji. Organizuje i nadzoruje sprawność urządzeń produkcyjnych,
sporządza harmonogramy produkcji, dba o zaopatrzenie niezbędne do produkcji. Prowadzi
dokumentację rozliczeniowo-technologiczną, opracowuje i wdraża nowe technologie. Uczestniczy w
badaniach nowych technologii oraz organizuje i nadzoruje prace podległych pracowników.


Absolwent kierunku technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji
SPC.01. produkcja wyrobów cukierniczych może zdobyć zatrudnienie w:
zakładach produkcji cukierniczej;

  • laboratoriach badających żywność;
  • cukierniach, kawiarniach i piekarniach;
  • zakładach przemysłu spożywczego;
  • restauracjach;
  • hotelach;
  • hurtowniach zaopatrujących zakłady produkujące żywność;
  • na następujących stanowiskach:
  • kierownik produkcji;
  • technolog żywności;
  • laborant;
  • cukiernik;
  • przedstawiciel handlowy.
  • doradca ds. żywnościowych;
  • pracownik produkcji;

Nauka na kierunku technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji SPC.01. produkcja
wyrobów cukierniczych pozwoli uczniowi rozwijać swoje zainteresowania cukiernictwem oraz zdobyć
wykształcenie średnie i tytuł technika technologii żywności.
Absolwent kierunku technik technologii żywności może kontynuować naukę na studiach wyższych
wybierając kierunek m.in:

  • technologia żywności;
  • dietetyka;
  • inżynieria produkcji;
  • zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności dietetyka;
  • gastronomia i hotelarstwo;