technik hotelarstwa ze specjalnością turystyka biznesowa

Zawód: TECHNIK HOTELARSTWA ze specjalnością turystyka biznesowa 422402  Zapisz się

Jak wygląda praca technika hotelarstwa i jakie są jego obowiązki?

Do podstawowych obowiązków technika hotelarstwa należy obsługa gości hotelowych, ponadto planowanie, organizowanie usług turystycznych, rekreacyjno-sportowych czy też gastronomicznych.

Wykonując ten zawód należy wykonywać usługi hotelarskie lub też koordynować. Niejednokrotnie osoba zatrudniona w tym zawodzie ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich oraz nadzoruje ich promocję.

Dodatkowe umiejętności zawodowe zdobyte w szkole w ramach kształcenia praktycznego.

  • animacja czasu wolnego
  • obsługa kelnerska w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • organizacja spotkań biznesowych i konferencji
  • przewodnictwo turystyczne

Szkolenia:

  • kurs barmański
  • kurs baristyczny

NAUCZANE JĘZYKI:

  • język angielski
  • jezyk hiszpański (native speaker)

Zobacz filmy, które przedstawiają nasz kierunek

NA CZYM OPIERA SIĘ PODSTAWOWE WYKSZTAŁCENIE ZDOBYTE NA KIERUNKU TECHNIK HOTELARSTWA?

Aby zdobyć tytuł technika hotelarstwa należy zdać egzaminy potwierdzające dwie kwalifikacje wyróżnione w zawodzie. Są to:

  • HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • HGT.06 Realizacja usług w recepcji

JAKIE MAM PERSPEKTYWY PO UKOŃCZENIU SZKOŁY?

Możliwość zatrudnienia: 

  • w hotelach,
  • ośrodkach wypoczynkowych,
  • zakładach uzdrowiskowych,
  • pensjonatach,
  • zajazdach,
  • gościńcach,
  • schroniskach,
  • kwaterach prywatnych,
  • a także w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej.
  • można również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarskich.

Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej

Bierzemy udział w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej, która istnieje od 2009 roku. Etap finałowy odbywał się corocznie w Kołobrzegu, gdzie na kilka dni przyjeżdżali uczniowie – finałowa „30” wraz z opiekunami. 

W finale uczniowie walczą o tytuł Mistrza Wiedzy Hotelarskiej. Dla laureatów przewidziane są cenne nagrody rzeczowe oraz indeksy na wyższe uczelnie. W ubiegłym roku nasza uczennica Kaja Bodio zajęła V Miejsce.

Porozumienie partnerskie z:

  • Linie promowe UNITY LINE https://www.unityline.pl/
    Szkoła podpisała umowę obejmującą praktyki na promach dla naszych uczniów.
  • Quality Silesian Hote http://www.silesianhotel.pl/
    Przedmiotem porozumienia jest współpraca partnerska polegająca na możliwości odbywania praktyk zawodowych przez uczniów kierunku technik hotelarz, technik obsługi turystycznej w siedzibie Hotelu. Przedmiotem porozumienia jest również, możliwość doradcza i promocyjna pomiędzy Szkołą a Hotelem. W ramach współpracy Hotel oferuje Szkole pomoc w organizowaniu ekonkursów międzyszkolnych, wojewódzkich.
  • Business Service Galop https://kongresy.com.pl/
    Przedmiotem porozumienia jest współpraca partnerska polegająca na możliwości odbywania praktyk zawodowych przez uczniów kierunku technik hotelarz, technik obsługi turystycznej w siedzibie Firmy. Przedmiotem porozumienia jest również, możliwość doradcza i promocyjna pomiędzy Szkołą a Firmą.  W ramach współpracy Firma oferuje Szkole pomoc w organizowaniu konkursów międzyszkolnych, wojewódzkich.
  • Hotel Courtyard by Mariott https://www.marriott.com/hotels/katowice/
    Przedmiotem porozumienia jest współpraca partnerska polegająca na możliwości odbywania praktyk zawodowych przez uczniów kierunku technik hotelarstwa w siedzibie Firmy. Przedmiotem porozumienia jest również możliwość doradcza i promocyjna.

  • Hotel Vienna House Easy Katowice https://www.viennahouse.com/pl/easy-katowice/
    Przedmiotem porozumienia jest współpraca partnerska polegająca na możliwości odbywania praktyk zawodowych przez uczniów kierunku technik hotelarstwa w siedzibie Firmy. Przedmiotem porozumienia jest również możliwość doradcza i promocyjna.

 

Kierunek pod patronatem Uniwersytetu Śląskiego oraz GWSH.          

 


 

 Zapisz się    

Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym uczniowie Technikum pokazują, w jaki sposób profesjonalnie nakryć do świątecznego stołu: