Nowe projekty Erasmus + w roku szkolnym 2015/2016
W roku szkolnym 2015/2016 realizujemy dwa projekty Erasmus +.
Jednym z nich jest projekt Buongiorno. Zapraszamy do udziału w projekcie także osoby, które dopiero rozpoczną naukę w naszej szkole.
BUONGIORNO - FRYZJERZY I HOTELARZE NA START - 2014-1-PL01-KA102-000923
Cele projektu:
a) główny: podniesienie jakości kształcenia zawodowego poprzez poszerzenie wiedzy i umiejętności 20 uczniów Zespołu Szkół w Katowicach w zawodzie technik usług fryzjerskich oraz hotelarz.
b) szczegółowe: realizacja pasji; zdobywanie dodatkowych umiejętności językowych wykraczających poza program nauczania; W przypadku hotelarzy - zapoznanie sie z kuchnią europejską (zwłaszcza włoską kuchnią regionalną ), carvingiem oraz innymi procedurami np. meldunkowymi, w przypadku fryzjerów – zdobycie umiejętności łączenia zawodu fryzjera i stylisty, co jest niezbędne do otwarcia własnej działalności gospodarczej; przygotowanie przyszłych absolwentów szkoły do nowych wymagań stawianych im przez potencjalnego pracodawcę tak w kraju jak i za granicą; poszerzenie kreatywności i otwartości na nowe trendy; zwiększenie mobilności i elastyczności w poruszaniu się na rynku pracy; podniesienie samooceny uczestników.
Okres realizacji projektu: 31.12.2014 – 30.12.2016
Grupy uczestniczące w projekcie:
Grupa I - 10 osób (technik usług fryzjerskich), miejsce odbywania praktyk – Włochy; termin: 14.02.2016 – 12.03.2016
Grupa II - 10 osób (hotelarze), miejsce odbywania praktyk – Włochy; termin: 14.02.2016 – 12.03.2016
Drugi projekt " Włochy w obiektywie " 2015-1-PL01-KA102-014575 zakłada wyjazd na praktyki do Rimini oprócz hotelarzy i fryzjerów także fototechników.
Wyjazd zaplanowany jest w terminie 09.01.2016-06.02.2016
Fotorelacja z wyjazu na projekt "Włochy w obiektywie":
Fotorelacja z wyjazdu na projekt "Boungiorno - fryzjerzy i hotelarze na start"
\
31.03.2016r.
Podsumowując projekty Włochy w obiektywie oraz Boungiorno - fryzjerzy i hotelarze na start, uczniowie zorganizowali dni włoskie, gdzie przedstawili prezentację z wyjazdu:
Pliki do pobrania
-
DSC_0247.JPG
(format: JPG; rozmiar: 4,41 MB)
-
DSC_0290.JPG
(format: JPG; rozmiar: 4,50 MB)